Ta bort en maträtt i skolan är inte att satsa på barnen

M, SD, KD och L har tagit beslut att ta bort en av två maträtter i skolan för att göra ”besparingar”. Detta är besparingar på bekostnad av barn och unga i Oxelösund.

Du som går i skolan kommer inte att kunna välja mellan vegetariskt och kött. Jag som är vegetarian är tacksam över att skolan alltid har erbjudit ett vegetariskt alternativ. Jag väljer det vegetariska alternativet med djuren och klimatet i åtanke. När jag gick i högstadiet så erbjöds alltid ett vegetariskt alternativ till de som ville. Nu tas den friheten bort för skolelever i Oxelösund. Att ta bort denna frihet kan leda till att elever väljer bort skolmaten helt och hållet. Då får man inte i sig tillräckligt med näring och energi under dagen vilket ger sämre skolresultat.

Matsvinnets höga kostnader är ett av majoritetens argument för denna nedskärning. Socialdemokraterna anser att minska matsvinnet är något man kommer åt bättre genom att ändra attityden hos eleverna på skolan och lära dem att hushålla med resurser, inte genom att minska antalet rätter. Kommunen sparar cirka 150 000 kr per år på att minska från två till en maträtt i skolan. Detta är inte en stor besparing för kommunen utan det är bara ytterligare ett beslut från majoriteten som försämrar skolmiljön för eleverna. Vi socialdemokrater har lagt fram ett förslag om att spara på administrationen istället då en genomlysning av revisionsfirman PwC har påvisat alltför höga kostnader. Ett förslag som inte innebär en försämrad skolmiljö för elever.

Detta beslut gör det tydligt att majoriteten inte prioriterar barn och unga. Jag är besviken över att man tar bort möjligheten för elever att välja sin mat och lämnar miljötänket åt sidan. Jag är besviken över att majoriteten hävdar att man satsar på barn och unga men för en politik som visar motsatsen. För att tydliggöra så är detta beslut inte en stor besparing, utan det är en stor begränsning för skolelever i Oxelösund.

Lisa Fogel (S)

facebook Twitter Email
Hoppa till verktygsfältet