Är Oxelösunds vårdcentral i fara?

Tisdagen den 13/2–24 på regionfullmäktige togs beslutet att stoppa totalrenoveringen av vårdcentralen och Folktandvården i Oxelösund.

Jag kan tycka att det är ett klokt beslut idag just utifrån att region Sörmlands underskott är på 1,1 miljarder kronor för år 2023. Det krävs stora besparingar för att klara att säkra framtidens hälso- och sjukvård. Jag tycker att det är bättre att skjuta på kostnader kopplade till investeringar i byggnader än att spara på personal inom hälso- och sjukvården.

Socialdemokraterna såg dock till att arbetsmiljön kommer säkras i vårdcentralen då ventilationen kommer att bytas ut. Men hos mig väckte också detta beslut ett antal frågor om vårdcentralens framtid. Frågan är om sittande minoritet med stöd av SD har en plan på att lägga ner vårdcentralen i Oxelösund nu när man stoppar renoveringen och inte lämnar något besked om när totalrenoveringen ska göras och om den ska göras?

Tänker man att avståndet till Nyköping är så kort att oxelösundarna kan transportera sig den biten själv? Jag vet att vårdcentralen i Oxelösund var uppe för diskussion när man från sittande minoritet tittade på vilka vårdcentraler man skulle lägga ner. Nu har man hittills valt att lägga ner en vårdcentral i Eskilstuna. Jag tänker på alla äldre i Oxelösund som idag känner en enorm trygghet i att det finns en vårdcentral nära, hur skulle deras trygghet förändras om vårdcentralen försvann och hur skulle vården för dem säkras?

Jag tänker också på vårt gemensamma viktiga arbete om nära vård och målet att flytta vården närmare patienterna.

Så utifrån mina funderingar ställde jag den raka frågan till regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) om han kunde garantera vårdcentralens fortlevnad i Oxelösund? Tyvärr fick jag inte det beskedet jag hoppats på, han kunde nämligen inte lova en vårdcentral i Oxelösund i framtiden.

Tycker du, precis som jag, att Oxelösund ska ha en egen vårdcentral i framtiden?
Rösta på Socialdemokraterna.

Linus Fogel (S)
Oppositionsråd i Oxelösund
Ledamot i regionfullmäktige

facebook Twitter Email
Hoppa till verktygsfältet