Ja till busskort för seniorer

Nyligen kom det in ett e-förslag från allmänheten till oss politiker om gratis kollektivtrafik för pensionärer i Oxelösund. Vi tycker att det är ett bra förslag som vi gärna röstar ja till men dessvärre blev det nedröstat av de styrande i Oxelösund – M, SD, KD och L.

Vi har tidigare testat under en period att införa kostnadsfritt kort på bussen under lågtrafik för pensionärer 65 år eller äldre. Utslaget blev att många kvitterade ut ett kort men väldigt få valde att aktivera och använda kortet. Vi kunde se att kanske 5% av de i målgruppen valde att aktivera kortet vilket gjorde att kostanden inte blev högre än ca 400 000 kronor per år vid detta tillfälle. Vårt antagande är att de som utnyttjade kortet var de som hade stort behov och mindre egna resurser att röra sig med – vilket var just satsningens syfte.

Att alla oavsett storlek på plånboken ska kunna skapa livskvalitet genom att kunna åka till tex Nyköping eller runt i Oxelösund och handla, träffa vänner, gå ut äta och sedan enkelt kunna åka hem eller att vid behov kunna transportera sig till sjukhuset är för oss socialdemokrater en jämlik och bra användning av våra gemensamma resurser. Även om ca 10% i målgruppen skulle välja att aktivera ett kort tycker vi att ca 1 miljon kronor per år är en väldigt väl investerad summa för att just höja livskvaliteten för denna grupp. En mycket bättre investering för våra oxelösundare än att sänka båttaxan för hyra av båtplats med 800 000 kronor per år – vilket de styrande (M, SD, KD och L) har gjort.

Linus Fogel (S)
Oppositionsråd

facebook Twitter Email
Hoppa till verktygsfältet